Johnny Kendall & the Heralds

De band werd in '63 opgericht als opvolger van Les Sylvains. Het '&' symbool geeft aan dat ze begonnen waren met het spelen van Rock & Roll. Ze gingen in '64 al vroeg over op het spelen van beatmuziek. Ze wisten mede daardoor de eerste beathit van Hollandse bodem op hun naam te schrijven. Het betrof een cover van Sint James Infirmery. Het is geen bijzonder goede plaat, maar de sfeer die de band overbrengt is wel bijzonder. Eind '64 bereikte het de 26ste plaats in de top 40.

Dat dit een interessante plaat is, mag blijken uit het feit dat deze in heel Europa aansloeg. Hierdoor kwamen ze regelmatig in het buitenland te spelen. Zo ook in Spanje waar ze tijdens een tournee in een chique Barceloneske tent met goedgeklede jongeren aantraden. De Catelanen waren grote beatliefhebbers (dat zijn ze nu trouwens nog steeds).

The Heralds dachten daarom een leuke avond tegemoet te kunnen zien. De teleurstelling was groot toen al bij het begin van het concert het publiek vriendelijk doch dringend verzocht of ze wat zachter wilde spelen. Die tour liep zo wie zo niet gesmeerd. Ze moesten het land van Franco halsoverkop ontvluchten  omdat een nachtclubeigenaar een groter deel van de gage wilde opstrijken. Hij dreigde de guardia civil op ze af te sturen.

 

Italiaanse mods heten the Heralds welkom

In ItaliŽ werden meer succesvolle optredens afgewerkt. Ze tourden er weken rond. Omdat de Italianen zo enthousiast waren, namen ze er een in het Italiaans gezongen LP op. Het buitenlandse succes leek voor deze band echter niet zonder tegenvallers te komen. Op de terugweg naar Nederland ontspoorde hun trein, waarbij gewonden vielen. Ze bleven zelf ongedeerd en hielpen andere treinreizigers die wel gewond waren geraakt. …ťn daarvan bleek later de Duitse president Adenauer te zijn. Deze actie leverde ze in Duitsland veel gratis goede publiciteit op

De volgende in Nederland uitgebrachte platen See See Rider en Jezebel hebben een rauw Rhytm & Blues geluid. 

In '66 brachten ze weer een echte beatsingle uit met Girl/Do you remember. Een absolute topper. …ťn van de beste Nederbeatsingles, zo niet de beste. Voor beatmuziek is de kwaliteit van de drumpartij van wezenlijk belang en dat zeg ik niet omdat ik zelf wel eens een achter een drumstel heb gezeten. In Girl wordt met grote klasse de snaartrommel bewerkt. Ook de gitaarmelodieŽn staan als een huis. Natuurlijk werd dit nummer geen hit en een jaar later verdween de band uit het vizier van de gemiddelde popliefhebber.