The Outsiders

In februari' 67, toen volgens velen de beat al weer op zijn retour was, namen de Outsiders in één dag hun eerste LP op, The Outsiders . Het bevat een live kant, die is opgenomen in 'de Schuur' in Breda. Gerard en Erik Bakker van de GTB studio hadden de opname technisch verzorgd. 

Voor deze eerste 'live' opnamen van een Nederlandse beatband werden diehard fans uitgenodigd die de band moesten aanmoedigen. Het idee voor een live opname kwam van Van Setten. Hij vond de band met alleen studio-opnamen niet genoeg uit de verf komen. Één van de toppers is het niet live gespeelde punknummer Filthy Rich. Van de LP die tegenwoordig moeilijk te vinden is, werden ongeveer 20.000 exemplaren verkocht.

In '67 ging Wally daadwerkelijk op de solo tour en de band kwam verder onder druk te staan door toenemend druggebruik van sommige bandleden. Frank Beek van The Lads verving in dat stadium Appie Rammers en Ronnie Splinter dacht aan opstappen. In november '67 is zijn (tijdelijke) breuk met de band een feit. Wally schoot met zijn solotour naar de 'Flower Power' muziek. Het succes steeg hem naar zijn hoofd. 

In het begin van de beattijd was lang haar het beatsymbool bij uitstek. Wally deed mee aan de officieuze race om het langste haar. De zanger van NV Group 65 uit Amsterdam was waarschijnlijk de winnaar met zijn coup van 60cm. Als publiciteitstunt liet Wally in '67 zijn mooie lang haar op TV knippen. Voor die stomme stunt werd hij gestraft, omdat het bewuste programmaonderdeel wegens tijdgebrek niet werd uitgezonden.

Zonder Ronnie spelen ze op de eerste 'Flight to Lowlands' in Utrecht. Ondanks de bandperikelen worden ze in december '67 nog door lezers van het blad Teenbeat uitgeroepen tot de populairste beatgroep van het jaar. Ze zijn dan reeds overgestapt van platenmaatschappij Iramac naar Polydor. Deze grote maatschappij had al langer zijn zinnen gezet op The Outsiders. De singles en de LP CQ die voor Polydor werden uitgebracht, maakten minder indruk dan verwacht werd. De in de GTB studio opgenomen LP is zeer de moeite waard. De LP werd op 25 oktober '68 triomfantelijk in Fantasio gepresenteerd aan het publiek.

De hoes van CQ

Een aantal al eerder genoemde negatieve ontwikkelingen zette zich voort en uiteindelijk verliet ook Tom Krabbendam (onder druk van andere bandleden) de groep. Deze ontwikkelingen, en het uitblijven van verder succes, zorgden ervoor dat de Godfathers van de Amsterdamse popsien het in 1969 voor gezien hielden. Uit de as van de band zou later Tax Free herrijzen, waarin behalve Wally nog de drummer van The Outsiders, Leendert Busch, zou spelen.